Miód Akacjowy

pszczoła na akacji

Miód akacjowy

 

Miód akacjowy jako jeden z nielicznych gatunków miodu posiada bardzo jasną barwę. Kolor ten bardzo często określany jest jako jasno słomkowy, czy też żółto słomkowy.

 

W postaci płynnej, tak zwanej patoki, jest tak bardzo jasny, że wydaje się on być nawet bezbarwny. Po krystalizacji najczęściej przybiera on barwa biała, albo jasno żółtą. Niemniej jego krystalizacja przebiega bardzo powoli i miód nawet przechowywany przez kilka miesięcy może mieć postać płynną.  

 

Jest to miód, który na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym słodycze, gdyż posiada on bardzo słodki smak. Dzięki temu nie będziemy mieli na pewno problemu z przekonaniem do niego małych dzieci.

Miód akacjowy pozyskuje się w okresie kwitnienia robinii akacjowej.


Działa zbawiennie na układ pokarmowy, jak zresztą większość miodów jasnych. Stosuje się go przy skurczach żołądka i jelit, przy nadkwasocie a niekiedy nawet wspomagająco przy wrzodach żołądka czy też dwunastnicy. Mogą go zażywać cukrzycy, przy łagodnej odmianie choroby nie insulinowej, ponieważ jest bogaty we fruktozę, czyli w tak zwane cukry proste.

Ma on właściwości uspokajające. Świetnie działa na bezsenność. Pomaga w złagodzeniu objawów zmęczenia i osłabienia organizmu.

 

Przykładanie miodu akacjowego na rany powoduje ustępowanie zakażenia wywołanego przez ropotwórcze drobnoustroje takie jak gronkowce czy też paciorkowce.

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij