Miód Nawłociowy

 Miód nawłociowy Miód nawłociowy

 

Miód nawłociowy, jako że jest mało popularną odmianą a co się z tym wiąże i trudniej dostępną- często jest zastępowany podobnym suplementem.

Dobrej jakości mód nawłociowy ma barwę żółtą po jasno-bursztynowy. Jest bardzo słodki, ale idzie wyczuć nutę kwaśno-gorzką. Krystalizuje się często do postaci kremu, a nie tak jak większość miodów do postaci drobnoziarnistej. 

 

Nawłoć pospolita to roślina, z której pozyskuje się miód nawłociowy. Złociste kwiaty tej rośliny kwitną przez całe lato do jesieni, praktycznie do pierwszych przymrozków.

Roślina ta pomaga w zwalczaniu zakażeń i stanów zapalnych w drogach moczowych i kamicy nerkowej. Stosuje się ją również do leczenia ran czy też owrzodzeń. Podobne właściwości ma właśnie miód nawłociowy.

 

 

Polecany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów a także nerek oraz prostaty. Bardzo pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego dzięki zawartości dużej ilości glukozy. Świetnie nadaje się do potraw. Jego aromat może nadać niezwykłysmak wielu potrawom.

 

Miód nawłociowy jest głownie polecany dla osób z nadciśnieniem oraz w celach pielęgnacyjnych naszej urody. Jego gorzkawy posmak może również wzbogacić aromatem potrawę.  Przechowując w spiżarni ten wspaniały produkt z całą pewnością niejednokrotnie go użyjemy.

Miód pszczeli nawłociowy jest chętnie kupowany przez nasze babcie. Młode pokolenie woli stosować gotowe, dostępne w sklepach suplementy.

 

Ale czy rzeczywiście są tak skuteczne?

 

Na to pytanie już musi każdy sobie sam odpowiedzieć. Ale wiedzmy, że nasze babcie, prababcie, praprababce zawsze zachwalały miód nawłociowy i często z niego korzystały kulinarnie i pielęgnacyjnie.

 

 

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel