Miód Rzepakowy

Pszczoła na rzepaku

Miód rzepakowy

 

Pszczeli miód rzepakowy jest bardzo popularnym miodem w naszym kraju.

Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze.

W postaci płynnej ma kolor słomkowy. Natomiast po skrystalizowaniu przybiera barwę jasno żółtą, kremową, lub białą. Ze względu na dużą zawartość glukozy w miodzie rzepakowym bardzo rzadko spotyka się go w postaci płynnej.

 

Krystalizuje się on w ciągu kilku dni po odebraniu pszczołom, a niekiedy nawet w plastrach. Aby móc cieszyć się płynnym miodem rzepakowym najlepiej kupować go w czasie jego wybierania, czyli na przełomie maja i czerwca.

 

Duża ilość potasu zawarta w tym miodzie reguluje naturalnie zawartość tego minerału w organizmie.Miód ten  przeciwdziała również miażdżycy, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze. Ponadto obniża ciśnienie krwi, a w przypadku oparzeń, stosowany zewnętrznie, zapobiega powstawaniu uciążliwych pęcherzy.

 

Świetnie działa na wyczerpanie, ze względu na dużą zawartość glukozy. Stosuje się go również w dolegliwościach sercowo-naczyniowych, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, przeziębieniach, schorzeniach nerek i dróg moczowych oraz przy problemach z żołądkiem.

 

Codziennie spożywany miód w postaci dodatku do niezbyt gorącej herbaty, chłodnej lemoniady słodzonej miodem czy w czystej postaci najlepiej wpływa na organizm. Systematyczność zapewnia ciągłe dostarczanie dobroczynnych składników, które mają szerokie zastosowanie.

 

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel