Miód Wielokwiatowy

 

miód wielokwiatowyMiód wielokwiatowy

 

Miód wielokwiatowy jest najczęściej spotykanym pszczelim produktem, a przy tym niezwykle smacznym.

 

Cechuje go różnorodność składników oraz smaków. Jego kolor i smak jest uzależniony od rodzajów pyłków jaki się w nim znajdują, od rejonu w jakim został pozyskany czy też pasieki.


Można tu wymienić miody wielokwiatowe wiosenne o jasnych barwach i delikatnych smakach. Miody ze środka lata natomiast zawierają nektar lipy czy gorczycy. Te bardziej jesienne są z gryką i słonecznikiem.


Miody wielokwiatowe najczęściej poleca się w przypadku alergii pyłkowych. Ponoć żucie plastra z miodem pozwala na uodpornienie się na niektóre niezwykle alergiczne pyłki kwiatowe.


Stosuje się go również w chorobach serca i naczyń krwionośnych, chorobach wątroby i woreczka żółciowego i oczywiście przy grypach i przeziębieniach.


W zależności od terminu zbioru miód wielokwiatowy może mieć różną barwę, od jasnokremowej do herbacianej. Po skrystalizowaniu jego barwa zmienia się w jasnoszarą lub jasnobrązową.

Zapach takiego miodu jest bardzo silny i czasem przypomina on zapach wosku. Jego smak jest bardzo zróżnicowany, zależnie od tego jaki nektar kwiatowy jest w nim zawarty. Najczęściej jest on jednak słodki i bardzo łagodny.


 

 

Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel