Miód Wrzosowy

Miód wrzosowy kwiat wrzosu

 

 

Miód wrzosowy jest bardzo esencjonalny i posiada silny naturalny zapach wrzosu dzięki zawartości olejków eterycznych i stu dwudziestu innych substancji, pochodzących z nektaru. Jego smak jest raczej łagodny i lekko gorzkawy , co jest mało popularnym zjawiskiem wśród odmian miodu. 

 

Miód wrzosowy zawiera bardzo dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów i aż czterdzieści siedem biopierwiastków, które są w łatwy sposób przyswajalny dla organizmu człowieka. Jednak nie sądźmy, iż w miód nie posiada jakichkolwiek witamin. Miód pszczeli wrzosowy jest obfity w witaminę B. I to można zaliczyć to jego dużego atutu.

 

Już od wielu lat są także znane uzdrawiające moce miodu. Posiada on właściwości antyseptyczne, jak również idealnie sprawdza się, jako lek w chorobach oczu, serca i układu pokarmowego. Należy tu również wspomnieć o cudownych skutkach, jakie posiada miód wrzosowy, przy leczeniu przeziębień oraz chorób grypopodobnych. Inhibina, która jest składnikiem miodu-jest substancją hamującą rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie człowieka.


W stanie płynnym jego kolor jest ciemnobrunatny. Galareta robi się w nim stosunkowo szybko. Po ewentualnym skrystalizowaniu robi się pomarańczowy rzadziej ciemnobrunatny. Ma on wtedy konsystencje drobnoziarnistą. W smaku jest lekko gorzki. Wyczuwa się też nutę ostrości. Dość mocno wyczuwalny jest zapach wrzosu co powoduje, że jest on tak aromatyczny. Jednak mimo tak wyrazistych cech nie brakuje jego wielbicieli, którzy bez zająknięcia zapłacą za niego wyższą cenę.

Ludzie poszukują go ze względu na swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak, jednak zapominają przy tym o jego wielu walorach leczniczych, takich jak leczenie stanów zapalnych dróg moczowych oraz prostaty, stanów zapalnych jelit oraz w leczeniu tak błahych spraw jak biegunka.

 

Miód wrzosowy, może być świetnie się sprawdza, jako dodatek do potraw. Sosy słodko-kwaśne, mięsa w zalewie miodowej czy nawet jogurt, urozmaicone dodatkiem miodu- mają niepowtarzalny i oryginalny smak. A przy tym i takie potrawy są zdrowe.

 

 Jest on dostępny w bardzo nielicznych pasiekach, ponieważ ilość wrzosowisk w Polsce jest bardzo mała, sprawia to, że jego cena jest stosunkowo wysoka w porównaniu do innych bardziej popularnych miodów.  



Sortuj po:
Widoki
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij